Segueix-nos

La Fundació Crèdit Andorrà organitza la conferència «’Bullying’ i ‘ciberbullying’: falses sortides que requereixen respostes adultes i col·lectives», a càrrec de José Ramón Ubieto, psicoanalista i psicòleg clínic.

La violència és present a l’escola com ho és en altres àmbits: família, carrer, esdeveniments esportius. Canvien, això sí, les formes i les causes específiques. Per això és important entendre la lògica d’aquests fenòmens, fixar-se en els detalls de cada cas, captar-ne la particularitat. En cas contrari, correm el risc de fer equivalents situacions que són molt diferents, encara que les seves manifestacions (episodi violent) puguin ser similars.

Els casos d’assetjament escolar (bullying) –ara estesos per les xarxes com a ciberassetjament– ens mostren que la violència se centra en un alumne, identificat per l’assetjador o el grup com a boc expiatori de les seves pròpies febleses. Aquí convé ser ferms amb els agressors i aturar aquesta violència, però també amb els espectadors (altres alumnes) que assisteixen, passivament, a l’escena d’abús. Són ells els que poden deslegitimar aquesta violència persistent i col·laborar amb els docents i els pares per aturar-la.

Fundació Crèdit Andorra

Tornar a la galeria