Segueix-nos
Els usuaris de L’espai s’endinsen en els problemes del son i el repòs
M'agrada Imprimir

Els usuaris de L’espai s’endinsen en els problemes del son i el repòs

Els usuaris de L’espai de la Fundació Crèdit Andorrà han pogut gaudir aquest dimarts a la tarda del taller preventiu sobre repòs i higiene del son, que ha anat a càrrec de la infermera Mònica Duran. Prendre consciència dels problemes que poden dificultar el son i buscar-hi solucions han estat els objectius d’aquesta proposta. L’experta ha explicat a la vintena d’assistents quins són els hàbits saludables per afavorir el son, els problemes que poden anar lligats al fet de no dormir bé i també què és l’insomni i com es detecta.

D’aquesta manera, Duran ha explicat que els principals problemes relacionats amb el son són l’insomni i l’apnea de la son. Pel que fa al primer, ha destacat que cal que es prengui consciencia de què és realment i si es pateix o no. Per aquest motiu, cal que es vagi al metge si se sospita que s’està davant aquest problema i mai prendre cap fàrmac sense prescripció mèdica. La infermera i formadora ha indicat als assistents que al llarg de la vida es va prenent hàbits de son, uns patrons que quan s’alteren “per problemes fisiològics o psicològics poden provocar insomni”. Quan podem sospitar que patim aquest problema? Si aquestes dificultats per dormir s’allarguen durant mesos, si hi ha problemes per descansar, si al llevar-se hi ha sensació de cansament o si es tenen problemes de concentració. En aquest sentit, Duran destaca que cada persona “té un patró establert de son” i que, per tant, hi poden haver persones que dormin cinc hores i es llevin perfectament, tot i que recorda que “el normal” per un adult és dormir entre set i vuit hores. Sobre els problemes que poden estar relacionats amb el fet de dormir malament i no descansar ha citat la irritabilitat, problemes de concentració o amb la gana. Tot això pot derivar en una diabetis o en obesitat. A més, cal tenir en compte que la memòria està associada amb el fet de dormir de manera correcta.

Quant als hàbits recomanables per poder dormir bé, evitar els estimulants com el cafè o l’alcohol abans d’anar a dormir, els àpats copiosos i també anar a dormir amb la panxa buida. Es recomana dormir en llocs amb “poc soroll, poca llum” i amb un llit confortable. Tots aquests elements “sumen”. A l’últim, recomana prendre infusions com valeriana i til·la i fer exercicis de relaxació.

Tornar