Segueix-nos
Els usuaris de L’espai descobreixen la importància dels sentits
M'agrada Imprimir

Els usuaris de L’espai descobreixen la importància dels sentits

La Fundació Crèdit Andorrà ha ofert aquest dimarts a la tarda als usuaris de L’espai una xerrada sobre els òrgans dels sentits. Com cuidar els cinc sentits, sabent quines són les seves funcions, com funcionen o quins canvis pateixen amb l’envelliment. Aquests han estat els eixos de la xerrada que ha anat a càrrec de la infermera Mònica Duran. La conferència ha tractat de donar importància a tots els sentits, tal com ha destacat l’experta, més enllà de l’oïda i la vista, que són els que sovint es tenen més en compte ja que són els que més invaliden. “Tots compten”, ha emfasitzat, afegint, a més, la importància que tenen per la seva relació amb les emocions.

Davant una vintena de persones Duran ha manifestat que cal tenir cura d’aquests sentits fent visites regulars a l’oculista, al dentista o l’otorrinolaringòleg, però també cuidar “l’alimentació i fer exercici físic”. En aquest sentit, per cuidar la vista ha apel·lat a una alimentació rica en vitamina A i per a la cura de la pell ha dit que cal hidratar-se i beure aigua, així com fer exercicis per facilitar-ne l’elasticitat.

L’experta ha detallat que la pèrdua de visió comporta riscos com caigudes o limitacions en el dia a dia, mentre que pel que fa a l’olfacte ha explicat que evoca emocions i records, amb la qual cosa té una funció important per a la memòria. Pel que fa al gust, la seva pèrdua pot fer, per exemple, que les persones acabin “avorrint els aliments” o fins i tot que no detectin “els que es troben en mal estat”. Quant al tacte, ha emfasitzat el paper de la pell en les sensacions i ha alertat que la disminució de la capa més superficial fa que es perdi sensibilitat i que hi hagi més risc de cremades o de ferides i lesions cutànies. Per últim, pel que fa a l’oïda, ha detallat que certs problemes de vertigen tenen a veure amb aquest sentit.

Tornar