Segueix-nos
La Jonca convida cinc joves artistes plàstics del país per a celebrar un concert de Meritxell sinestèsic
M'agrada Imprimir

La Jonca convida cinc joves artistes plàstics del país per a celebrar un concert de Meritxell sinestèsic

La Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca), impulsada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, oferirà el proper diumenge 15 de setembre, a les 12 del migdia, el tradicional Concert de Meritxell, a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino. Es tracta d’un concert gratuït en el qual els assistents tindran l’oportunitat d’escoltar la jove formació amb un nou programa i una nova direcció conjunta.

Des de l’any 2014, la Fundació ONCA convida un director per compartir la direcció de la Jonca amb Gerard Claret. Enguany, per primera vegada, s’introdueix un nou format de direcció col·lectiva formada per quatre músics de l’ONCA: Sergi Claret i Francesc Planella (violins), Josep Bracero (viola) i Jordi Claret (violoncel). El quartet tutoritzarà els assajos i exercirà de cap de secció de l’orquestra, mentre co-dirigeix el concert que ha dissenyat per a l’ocasió, un programa on s’interpretarà la Suite en si bemoll major TWV 55:B5, “Les Nacions” de Teleman, l’Adagi i fuga de Mozart, algunes de les Cinc peces per a orquestra de corda de Hindemith, l’“Elégie. Larghetto elegiaco” de la Serenata per a cordes en do major op. 48 de Txaikovski, i la Fuga y misterio de Piazzolla.

La segona novetat de la cita és la participació de cinc joves artistes plàstics del país, tots ells participants de l’edició de 2019 del certamen Talentejant organitzat pel Comú d’Escaldes-Engordany. Aquests cinc joves, conjuntament amb la Jonca, demostraran el seu talent artístic en directe a través de la relació que s’estableix entre els colors i la música. Un text de Juanma Casero anirà explicant el programa, basat en la sinestèsia.

La sinestèsia és una condició neurològica que comporta l’assimilació conjunta de sensacions provinents de diferents sentits en un mateix acte perceptiu, com quan veiem els sons, olorem les imatges o escoltem les carícies. En aquest cas es proposa escoltar els colors, la més coneguda de les sinòpsies que ha inspirat a compositors, pintors, poetes i artistes de tots els temps. Amb un programa dividit en cinc parts, cada obra musical s’associarà amb un color determinat a partir del qual un jove artista del país interpretarà en directe la seva experiència sensorial. D’aquesta manera, la música de Telemann, Mozart, Hindemith, Txaikovski i Piazzolla s’omplirà de colors per a crear una experiència única, irrepetible i col·lectiva a través de la sinestèsia, que de ben segur no deixarà indiferent a ningú.

Les sessions de treball per preparar el concert s’iniciaran el 4 i 5 de setembre (de 10 a 14 h i de 16 a 20 h) a l’Auditori Nacional d’Andorra. Les darreres sessions seran els dies 14 (de 10 a 14 h i de 16 a 20 h) i 15 de setembre al matí, dia en què s’estrenarà la nova producció de la Jonca a les 12 h.

El Concert de Meritxell compta amb la col·laboració de la Fundació Anna Riera.

26a Temporada de l’ONCA – 2019

CONCERT DE MERITXELL

Diumenge 15 de setembre del 2019, a les 12 h

Auditori Nacional d’Andorra

Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra

Sergi Claret, Francesc Planella, Josep Bracero i Jordi Claret, directors convidats i caps de corda

Myriam Grau, Tomàs Manubens, Marta Moreno, Iris Tallada i Sara Tallada, artistes plàstics

Juanma Casero, text

PROGRAMA

Colors visuals i musicals

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Suite en si bemoll major TWV 55:B5, “Les Nacions”

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Adagi i fuga

Paul Hindemith (18951963)

Cinc peces per a orquestra de corda (selecció)

Piotr Ilitx Txaikovski (1840-1893)

Serenata per a cordes en do major op. 48 (selecció)

Astor Piazzolla (1921-1992)

Fuga y misterio

Tornar