Segueix-nos
La professora Melissa Dell recull el V Premi Internacional Calvó Armengol
M'agrada Imprimir

La professora Melissa Dell recull el V Premi Internacional Calvó Armengol

La professora de Harvard Melissa Dell ha rebut aquest dimarts 29 de maig el V Premi Internacional Calvó Armengol 2017, atorgat pel Govern d’Andorra, la Fundació Crèdit Andorrà i la Barcelona Graduate School of Economics. El guardó, establert en memòria del professor Antoni Calvó Armengol, reconeix en aquesta ocasió la recerca innovadora de la professora de la Universitat de Harvard, que ha ajudat a entendre com funcionen els sistemes econòmics, social i les institucions polítiques. La professora, que ha centrat la seva recerca en fenòmens com l’impacte dels canvis econòmics en la guerra dels càrtels de la droga a Mèxic o les conseqüències dels treballs forçats, a llarg termini, ha posat en relleu que per a ella és “un honor” rebre aquest premi i que ha estat “meravellós” que la gent pugui veure la seva feina de recerca, que s’hagi valorat la repercussió que ha tingut en la societat, ja que ha afegit que sempre intenta fer estudis que tinguin “un impacte sobre les persones”.

El premi s’atorga amb caràcter biennal a un economista o científic social menor de 40 anys que hagi contribuït al coneixement de l’estructura social i a les implicacions que té sobre les interaccions econòmiques. El jurat, tal com ha explicat la directora del departament d’Ensenyament Superior i Recerca, Meritxell Gallo, té en compte “l’aplicabilitat de la recerca teòrica en la societat”.

La investigadora ha centrat part del seu treball en avaluar la relació entre la pobresa i la inseguretat. D’aquesta manera, per exemple, ha valorat l’impacte que ha tingut en el desenvolupament de certs pobles els treballs forçosos. En definitiva, ha intentat “entendre” com la pobresa pot ser persistent i els canvis que promou el desenvolupament en l’economia. També ha explicat que recentment ha publicat un article que parla de l’impacte de la pèrdua de llocs de treball en la violència a Mèxic. D’aquesta manera, ha establert una relació directa entre l’increment del pes de la Xina en el comerç mundial, i el fet que moltes persones hagin perdut la feina a les fàbriques de Mèxic i com això les ha conduït cap a la violència, cap al tràfic de drogues.

Després de recollir el premi, Dell ha pronunciat la conferència Persistència i transformació en el desenvolupament econòmic. El premi està dotat amb 30.000 euros i, a més, la professora de Harvard ha rebut una obra de l’artista Eve Ariza.

El Premi Internacional Calvó Armengol va ser creat l’any 2008 pel Govern d’Andorra, la Fundació Crèdit Andorrà i la Barcelona GSE en memòria d’Antoni Calvó Armengol, professor andorrà de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Barcelona GSE que va morir la tardor del 2007 amb 37 anys. 
Aquesta és la cinquena edició del premi, que en la primera convocatòria es va concedir a Esther Duflo (2009), en la segona a Roland Fryer (2011), en la tercera a Raj Chetty (2013) i en la quarta a Matthew Gentzkow (2015).

Tornar