Segueix-nos
L’ONCA i la Constitució del Principat d’Andorra  celebren 25 anys amb un concert d’estrena
M'agrada Imprimir

L’ONCA i la Constitució del Principat d’Andorra celebren 25 anys amb un concert d’estrena

L’ONCA —formació impulsada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà— ha organitzat un concert, en coproducció amb la GIOrquestra, per celebrar els 25 anys de la seva fundació, aniversari que coincideix amb els també 25 anys de la Constitució del Principat d’Andorra. L’actuació, que se celebrarà el proper dimarts 13 de març a les 21 h i tindrà lloc a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino, comptarà amb la participació dels solistes andorrans Gerard i Lluís Claret, coincidint amb el 50è aniversari de la seva carrera professional, i estarà sota la direcció del reconegut director català Salvador Brotons.

Per celebrar l’efemèride, la Fundació ONCA, en col·laboració amb el Consell General, ha encarregat al mateix compositor i director Salvador Brotons una obra, que ha titulat Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, Op. 144, «L’andorrà». A la segona part del programa s’interpretarà una de les pàgines més importants de la història de la música occidental, la Simfonia núm. 3 en mi bemoll major, Op. 55, «Heroica» de Ludwig van Beethoven.

La formació gironina col·labora per primera vegada amb l’orquestra andorrana en un format de coproducció, que es presentarà a Andorra (13/03) i es repetirà després a Perpinyà (26/05) i a Girona (tardor 2018).

Segons l’autor, “l’obra fou composta amb entusiasme per la qualitat artística i humana dels solistes, i intentant escriure una peça expressiva, vistosa, intensa i comunicativa que inclou algunes melodies originals del país dels Pirineus -d’aquí el seu sobrenom-”.

El doble concert «L’andorrà» s’estructura en quatre moviments, que Salvador Brotons descriu així: “el primer moviment s’inicia amb un Moderato on els solistes presenten un bell tema cromàtic extret d’una melodia original del meu pare. Segueix amb un Allegro de dos temes: el primer, de caràcter virtuosístic i, el segon, presentat pel violoncel solista, de caràcter més líric. Un desenvolupament dels tres temes presentats, força manipulats i fragmentats, culminarà en un tutti orquestral majestuós amb la tornada del Moderato inicial. Una distensió posa fi al moviment perdent-se en el registre més agut i amb sons harmònics dels solistes. El segon moviment està basat íntegrament en dues melodies de procedència andorrana: Les ninetes d’Ordino, una cançó popular, i La Marxa del Consell, de Mossèn Enric Marfany. Sense interrupció, una extensa Cadenza enllaça amb el darrer moviment. Comença lenta i meditativa, però, de mica en mica, es va animant. El material temàtic d’aquest moviment d’enllaç prové del segon moviment, però anticipa temes del quart. L’últim moviment, de tempo estable, ràpid i de ritme ternari, està basat en el Ball de la Marratxa de Sant Julià de Lòria. És un tema popular dinàmic plantejat en forma de rondó”.

Amb motiu d’aquesta producció, Astrid Janer, il·lustradora dels 25 anys de la Fundació ONCA, ha creat una il·lustració basada en la idea de com la música ens emociona a tots per igual, sense importar el gènere, l’edat o l’estatus. Ha volgut reflectir l’objectiu d’acostar la música a tothom i mostrar la part més social de la Fundació.

El concert, que compta amb la col·laboració del Consell General i de la GIOrquestra, és d’entrada lliure. Per a més informació, telèfon 88 88 80.

TEMPORADA 2018 – 25 anys

Dimarts 13 de març · 21 h

Auditori Nacional d’Andorra a Ordino

Entrada Lliure

Concert 25 anys ONCA i Constitució

Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra

GIOrquestra

Gerard i Lluís Claret, solistes

Salvador Brotons, director

Salvador Brotons (1959)

Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, Op. 144, «L’andorrà»

Ludwig van Beethoven, L.V. (1770-1827)

Simfonia núm. 3 en mi bemoll major, Op. 55, «Heroica»

Informació artistes convidats:

http://www.salvadorbrotons.org/ca/biografia/

http://giorquestra.cat/

http://www.lluisclaret.ad/

Tornar