Segueix-nos
L’ONCA presenta el cicle Paisatges al Palau de la Música Catalana
M'agrada Imprimir

L’ONCA presenta el cicle Paisatges al Palau de la Música Catalana

El Palau de la Música Catalana ha presentat avui la seva temporada de concerts 2019-2020, en la qual la Fundació ONCA —entitat emparada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà— participarà duent a terme la 16a edició del seu cicle ONCA al Palau. El cicle, que aquest any portarà el títol Paisatges, constarà de quatre concerts articulats sota una idea general vinculada amb Andorra i comptarà amb quatre directors diferents, cada un d’ells especialista en el repertori de la proposta.

Homenatjant la singularitat del territori andorrà, la formació continua apostant per renovar el format del seu principal cicle a Barcelona presentant quatre concerts temàtics que evidencien, en aquesta ocasió, la riquesa del patrimoni natural i paisatgístic d’Andorra. Així doncs, cada programa descriurà un espai natural del Principat, que se sonoritzarà mitjançant una idea estètica i s’il·lustrarà amb fotografies.

El primer concert, anomenat La vall de Sorteny, que se celebrarà el dijous 23 de gener, l’ONCA serà dirigida per Gerard Claret amb un programa dedicat a compositors romàntics que s’han inspirat en la música popular i els paisatges sonors rurals per a crear obres clàssiques de gran poder descriptiu.

La segona cita, Les valls del Comapedrosa, se celebrarà el dijous 6 de febrer i serà dirigida per primera vegada, pel clavecinista Dani Espasa, director del reconegut grup de música antiga Vespres d’Arnadí. El programa es basa en el contrast estètic, un contrast que es mimetitza amb els diferents entorns que es troben dins dels límits d’aquest espai natural. Musicalment, el contrast es farà evident combinant concerts per a clavecí i orquestra del segle XVIII amb obres dedicades a aquest instrument del segle XX, sent especialment rellevant la interpretació del Concert per a clavicèmbal, corda i percussió del compositor català Robert Gerhard.

En el tercer concert, titulat Misses de Haydn, l’ONCA compartirà escenari amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, agrupació dirigida per Esteve Nabona. Aquesta proposta s’emmarca en l’objectiu de col·laboració entre la Fundació ONCA i la Fundació Palau de la Música Catalana i el concert tindrà lloc a l’emblemàtica Sala de Concerts del Palau el diumenge 8 de març. El programa inclourà dues misses de Haydn que destaquen per la seva solemnitat i magnificència i, per primera vegada, seguint l’esperit i objectius del Cor Jove de l’Orfeó Català, l’ONCA incorporarà alguns membres de la Jonca a la producció.

El cicle es clourà el dijous 7 de maig amb el concert titulat La vall del Madriu-Perafita-Claror. Per segon any consecutiu, l’ONCA serà liderada per Vera Martínez i compartirà la part solista amb Jonathan Brown, tots dos membres del Quartet Casals, violí i viola, respectivament. El programa inclourà dues obres de gran poder comunicatiu, obres essencials per a entendre la producció simfònica dels seus autors, Mozart y Haydn. A més, el projecte vol explotar el potencial de l’ONCA com orquestra clàssica de la mà de la experiència i bagatge d’una directora especialista en aquest tipus de repertori.

El cicle ONCA al Palau és una de les ofertes musicals més significatives del Palau de la Música Catalana. Es caracteritza per la riquesa, la pluralitat i l’eclecticisme de la seva programació. Els objectius del cicle són:

 1. Acostar la cultura andorrana al territori català per promocionar el Principat i fer que Andorra sigui una referència de primer ordre a través de la música.
 2. Revalidar l’espai estable de representació de l’ONCA en una capital internacional i mundialment reconeguda com és Barcelona.
 3. Afavorir la interrelació de l’orquestra amb el Palau de la Música Catalana, una de les institucions musicals més prestigioses d’Europa (www.palaumusica.org).
 4. Aconseguir una programació que englobi diversos estils musicals dins la formació.


  Concert núm. 1

  Dijous 23 de gener, a les 20 h

  Petit Palau

  La vall de Sorteny

  ONCA & Gerard Claret

  Gerard Claret, concertino director

  Ricard Lamote de Grignon: Suite “A l’antiga”

  Vaughan Williams: Suite “Charterhouse”

  Edvard Grieg: Suite “Holberg”, op. 40

  John Rutter: Suite per a corda

  Concert núm. 2

  Dijous 6 de febrer, a les 20 h

  Petit Palau

  Les valls del Comapedrosa

  ONCA & Dani Espasa

  Dani Espasa, clavecí i director

  Antonio Vivaldi: Obertura de “L’Olimpiade”, RV 725

  Robert Gerhard: Concert per a clavicèmbal, corda i percussió

  Johann Sebastian Bach: Concert per a clavicèmbal en la major, BWV 1055

  Henryk Górecki: Concert per a clavicèmbal i corda, op. 40

  Concert núm. 3

  Diumenge 8 de març, a les 12 h

  Sala de Concerts

  Misses de Haydn

  ONCA & Cor Jove de l’Orfeó Català 

  Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (Gerard Claret, concertino director)

  Esteve Nabona, director

  Joseph Haydn: Missa brevis “Sancti Joannis de Deo”, Hob. XXII:7

  Joseph Haydn: Missa “Nelson”, Hob. XXII:11

  Concert núm. 4

  Dijous 7 de maig, a les 20 h

  Petit Palau

  La vall del Madriu-Perafita-Claror 

  ONCA & Vera Martínez

  Jonathan Brown, viola solista

  Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra

  Vera Martínez, solista i concertino directora

  Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia concertant per a violí i viola, K 364

  Joseph Haydn: Simfonia en mi menor “Fúnebre”, Hob. I:44

   

Tornar