Segueix-nos
L’ONCA presenta un nou format de cicle al Palau de la Música Catalana
M'agrada Imprimir

L’ONCA presenta un nou format de cicle al Palau de la Música Catalana

El Palau de la Música Catalana ha presentat avui la seva temporada de concerts 2018-2019, en la qual la Fundació ONCA —entitat emparada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà— participarà duent a terme la 15a edició del seu cicle ONCA al Palau. El cicle, que aquest any portarà el títol Fronteres, constarà de quatre concerts articulats sota una idea general vinculada amb Andorra i comptarà amb quatre directors diferents, cada un d’ells especialista en el repertori de la proposta.

Homenatjant la singularitat del territori andorrà, la formació ha volgut renovar el format del seu principal cicle a Barcelona presentant quatre concerts temàtics que evidencien, per una banda, la riquesa d’hibridació cultural que implica viure en terra de frontera i, per l’altra, els conflictes que deriven d’aquesta mateixa situació. Així doncs, cada programa descriurà un tipus de frontera simbòlica, que se sonoritzarà mitjançant una idea estètica, històrica o musical.

En el primer concert, titulat Rituals, fronteres espirituals, l’ONCA compartirà escenari amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, agrupació dirigida per Xavier Puig. Amb aquesta proposta, les dos formacions inauguraran els seus respectius cicles de l’any 2019, un concert que tindrà lloc a l’emblemàtica sala de Concerts del Palau el diumenge 27 de gener del 2019. El programa inclourà obres sacres de J. S. Bach, però també obres piadoses de compositors del segle XX, com P. Glass i A. Pärt.

El segon concert, anomenat Mendelssohn, viatger sense fronteres, que se celebrarà el dijous 21 de febrer, serà la culminació de la integral de simfonies de F. Mendelssohn que l’ONCA va iniciar l’any 2017. En aquest cas, la formació serà dirigida per Gerard Claret i inclourà un narrador que contextualitzarà les dificultats d’ésser un artista emigrat.

La tercera cita, Fronteres del terror i de la guerra, se celebrarà el dijous 21 de març i serà dirigida per la violinista Vera Martínez, membre del reconegut Quartet Casals. El programa se centrarà en obres vinculades als diferents episodis de guerra que van sacsejar Europa a principis del segle XX, obres escrites per E. Elgar, A. Webern i D. Xostakóvitx.

El cicle es clourà el dijous 16 de maig amb el concert titulat Músiques, nacions i fronteres. En aquest cas, l’ONCA serà liderada per Manfredo Kraemer, violinista expert en música antiga i concertino habitual de les formacions orquestrals dirigides per Jordi Savall. El programa estarà format per obres de M. Locke, J. F. Rebel, A. Vivaldi i G. P. Telemann que evidencien diferents processos d’hibridació cultural a través de la música.

El cicle ONCA al Palau és una de les ofertes musicals més significatives del Palau de la Música Catalana. Es caracteritza per la riquesa, la pluralitat i l’eclecticisme de la seva programació. Els objectius del cicle són:

  1. Acostar la cultura andorrana al territori català per promocionar el Principat i fer que Andorra sigui una referència de primer ordre a través de la música.
  2. Revalidar l’espai estable de representació de l’ONCA en una capital internacional i mundialment reconeguda com és Barcelona.
  3. Afavorir la interrelació de l’orquestra amb el Palau de la Música Catalana, una de les institucions musicals més prestigioses d’Europa (www.palaumusica.org).
  4. Aconseguir una programació que englobi diversos estils musicals dins la formació.

Concert núm. 1

Diumenge 27 de gener del 2019, a les 17 h

Sala de Concerts

Rituals, fronteres espirituals

ONCA & Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana

Xavier Puig, director

Gerard Claret, concertino

P. Glass: Obertura de La Belle et la Bête (versió cordes)

J. S. Bach: Cantata BWV 4, Christ lag in Todesbanden

A. Pärt: Summa (versió cordes)

A. Pärt: Te Deum

Concert núm. 2

Dijous 21 de febrer del 2019, a les 20 h

Petit Palau

Mendelssohn, viatger sense fronteres

Gerard Claret, concertino director

Integral de simfonies de F. Mendelssohn (III)

Simfonia en re major MWV N2

Simfonia en re menor MWV N7

Simfonia en si menor MWV N10

Simfonia en fa major MWV N11

Simfonia en do menor MWV N14

Concert núm. 3

Dijous 21 de març del 2019, a les 20 h

Petit Palau

Fronteres del terror i de la guerra

ONCA & Vera Martínez

Vera Martínez, concertino directora

E. Elgar: Serenata per a cordes op. 20

A. Webern: Langsamer Satz

D. Xostakóvitx: Quartet de corda núm. 8, op. 110

Concert núm. 4

Dijous 16 de maig del 2019, a les 20 h

Petit Palau

Músiques, nacions i fronteres

ONCA & Manfredo Kraemer

Manfredo Kraemer, concertino director

M. Locke: The Tempest

J. F. Rebel: Les caractères de la danse

A. Vivaldi: Concert núm. 11 en re menor RV 565, de L’Estro Armonico

G. P. Telemann: Suite en si bemoll major TWV 55:B5, “Les Nations”

 

Tornar