Segueix-nos
Música per a la víctimes del totalitarisme
M'agrada Imprimir

Música per a la víctimes del totalitarisme

L’ONCA —formació impulsada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà— tanca el cicle Fronteres, amb el programa Fronteres del terror i de la guerra, interpretat per l’ONCA, sota la direcció, de la violinista del Quartet Casals, Vera Martínez. Gerard Claret participa com a narrador en un concert que s’acompanya d’una contextualització històrica realitzada per Albert Villaró, per mostrar el rol que va jugar el Principat d’Andorra en la primera meitat del segle XX, període marcat per les dues guerres mundials i la Guerra Civil espanyola.

El concert tindrà lloc el dissabte 5 d’octubre, a les 20.30 h, al Prat del Roure i és d’entrada lliure. Aquesta producció es va estrenar el 21 de març en el marc del XV Cicle ONCA al Palau de la Música Catalana.

Durant el segle XX les passions nacionalistes dels estats i les seves guerres han sacsejat amb violència el camí de la humanitat i la música n’ha estat un testimoni important. El programa se centra en tres obres de cambra de gran transcendència iniciant-se amb la Serenata (1892) d’Edward Elgar amb un tarannà complaent, seguida del Langsamer Satz (moviment lent, 1905) d’Anton Webern, obra que pertany a l’etapa inicial de la recerca musical del seu autor. Per finalitzar l’actuació, l’ONCA interpretarà el Quartet núm. 8 de Dmitri Xostakóvitx, peça escrita al 1960 amb una patriòtica dedicatòria a les víctimes del feixisme i de la guerra.

Imatges i lectures seleccionades per Albert Villaró, amb la col·laboració de l’Arxiu Nacional d’Andorra i de l’Institut d’Estudis Andorrans, il·lustren i homenatgen, de manera simbòlica, l’arribada d’exiliats a Andorra, un exemple d’acolliment sense el qual no s’entén la transformació social, econòmica i cultural que ha definit la construcció moderna d’aquest petit gran país.

El concert compta amb a col·laboració del Comú d’Escaldes-Engordany.

Coincidint amb el concert Fronteres del terror i de la guerra, i després de l’edició d’Andorra literària. Rutes de novel·la, de Roser Porta i Tony Lara, Editorial Andorra convida als seus lectors a un itinerari sobre el terreny, el mateix dissabte. Sota el títol Herois perseguits per la Gestapo, la ruta literària tindrà el punt de partida al camí ral de Llorts, un lloc clau per a les xarxes d’evasió; seguirà a la Massana, on hi ha el monument als passadors i l’hotel Palanques, per acabar a cal Senzill de Sant Julià de Lòria.

Herois perseguits per la Gestapo, està basada en les novel·les Entre el torb i la Gestapo, de Francesc Viadú, i La pau dins la guerra, de Norbert Orobitg, i la neu adversa, d’Antoni Morell.

La ruta, que és gratuïta, serà conduïda per Roser Porta, en la part literària, i per Claude Benet, en la part històrica. Per a més informació i reserva, cal trucar al telèfon 802 925, o bé a través de editorialand@andorra.ad.

Vera Martínez

Va néixer a Madrid i va estudiar a l’Escola Superior de Música Reina Sofía amb els professors Serguei Fatkouline i Zakhar Bron, amb qui va acabar els estudis superiors a la Hochschule für Musik de Colònia. Al mateix temps va obtenir el títol de postgraduada a Alemanya –ja com a membre del Quartet Casals– amb el Quartet Alban Berg. Ha guanyat importants guardons, com el primer premi i premi especial a la millor interpretació clàssica del Concurs Internacional Kloster Schöntal (1995) i el segon premi del Concurs Internacional de Violí Henry Wieniawsky a Polònia (1997). Com a membre del Quartet Casals ha guanyat dos primers premis: als concursos internacionals de Londres (2000) i Hamburg (2002) i el Premi Nacional de Música (2006). Com a solista ha actuat amb diverses orquestres, com l’Orquestra Simfònica de Santo Domingo, l’Orquestra de Càmera de l’Escoela Superior de Música Reina Sofía, l’Orquestra Simfònica de Palma, l’Orquestra de Càmera Andrés Segovia i l’Orquesta de Càmera Reina Sofia, amb directors com James Judd, Víctor Pablo Pérez, Antoni Ros Marbà, Zubin Mehta i Yehudi Menuhin. Ha fet col·laboracions amb la Deutsche Kammerphilharmonie de Bremen i ha tocat en concerts de música de cambra amb Gérard Caussé, Harald Schoneweg, Márta Gulyàs i Claudio Martínez Mehner. Amb el seu germà, Claudio, fa recitals de violí-piano i com a membre del grup Funktion actua regularment en concerts de música contemporània. Des dels 18 anys és membre fundador del Quartet Casals, amb el qual ha ofert concerts a les sales més prestigioses d’Europa, Estats Units, Amèrica Llatina i Japó. El quartet realitza gravacions exclusivament per a la discogràfica Harmonia Mundi, amb el qual ha realitzat nombroses gravacions des d’Arriaga fins a Kurtág. Actualment és professora de violí i música de cambra a l’ESMUC i també imparteix classes magistrals a Europa i als Estats Units.

Albert Villaró i Boix

Neix a la Seu d’Urgell, l’any 1964. És novel·lista i historiador. Ha publicat una trentena de llibres, entre ficció i recerca. En literatura, ha guanyat el premi Carlemany amb Blau de Prússia (2006), el Josep Pla amb Els ambaixadors (2014) i el Prudenci Bertrana amb La bíblia andorrana(2016). Darrerament ha publicat l’edició crítica del Manual Digest de les Valls Neutres d’Andorra, obra d’Anton Fiter i Rossell (1748). Actualment és director del Centre d’Estudis Històrics i Polítics de l’Institut d’Estudis Andorrans. 

Temporada 2019

Cicle fronteres

Fronteres del terror i de la guerra

Dissabte 5 d’octubre · 20.30 h

Sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany

Orquestra nacional Clàssica d’Andorra

Vera Martínez, concertino directora

Gerard Claret, narrador

Albert Villaró, selecció de textos i contextualització històrica

Amb la col·laboració de l’Arxiu Nacional d’Andorra i de l’Institut d’Estudis Andorrans 

E. Elgar: Serenata per a cordes op. 20                   

A. Webern: Langsamer Satz                                   

D. Xostakóvitx: Quartet de corda núm. 8, op. 110   

A les víctimes del feixisme i de la guerra

Tornar