Segueix-nos
M'agrada Imprimir

El doctor Ramos-Quiroga alerta sobre l’ús de substàncies tòxiques entre els joves

El doctor en Psiquiatria i cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha alertat sobre l’ús de substàncies tòxiques sobretot en cas dels adolescents i ha advocat per una major informació i per la prevenció. Ho ha fet en la xerrada emmarcada en el programa La salut al dia de la Fundació Crèdit Andorrà. L’expert ha manifestat que el cervell dels adolescents no té “la suficient maduresa biològica”, la qual cosa pot provocar que si el consum de drogues o alcohol es fa abans dels 18 anys un de cada quatre acabi tenint una addicció.

El doctor ha concretat que dades d’estudis fets a Espanya demostren que més del 70% dels joves menors de 18 anys han manifestat que han consumit alcohol en algun moment de la seva vida i que un 30% ha patit una intoxicació al llarg dels darrers 30 dies i per aquest motiu ha fet una crida a què es facin accions amb més determinació per limitar l’accés a l’alcohol, ja que de totes les substàncies és la més mortífera.

Quant a d’altres substàncies com el cànnabis, ha explicat que cal desmitificar la visió que hi ha al voltant d’aquesta droga, pensant que és natural o la idea “romàntica” de l’època dels hippies, ja que des de llavors la potència d’aquesta droga s’ha multiplicat. En aquest sentit, ha fet èmfasi en què “té efectes negatius” i que està demostrat, per exemple, que hi ha una relació directa amb l’increment de casos d’esquizofrènia, a banda d’altres problemes de salut que pot provocar, com per exemple afectacions cardiovasculars.

El doctor advoca per fer accions de prevenció ja des d’edats primerenques perquè l’edat mitjana d’inici al consum de substàncies tòxiques està entre els 13 i els 15 anys. Quant als pares, ha recomanat que el primer és que han de veure les addiccions com un problema mèdic i, per tant, acudir a especialistes; en segon lloc ha destacat que cal que tinguin present que hi ha “tractaments eficaços i que el millor és començar” el més aviat possible a tractar el problema; i, en tercer lloc, ha remarcat que és molt important que s’impliquin en la prevenció i, en aquest sentit, ha incidit en la necessitat que els progenitors ensenyin els fills “a resoldre conflictes i la frustració” ja que els joves han de veure que “no poden resoldre un problema amb més problemes”.

Tornar